KMC Logo
 √ Nederlands   English

Eerwaarde Geshe Kelsang Gyatso

De eerwaarde Geshe Kelsang Gyatso is een volledig gerealiseerde meditatiemeester en internationaal bekendstaande leraar van het Boeddhisme. Geshe-la, zoals hij met affectie door zijn discipelen wordt genoemd, is in de eerste plaats verantwoordelijk voor de wereldwijde opleving van het Kadampa Boeddhisme in onze tijd.

Studie en retraite

Vanaf zijn achtste studeerde Geshe-la lange tijd aan de grote kloosteruniversiteiten van Tibet en verdiende de titel Geshe, wat letterlijk spirituele vriend betekent. Onder de leiding van Trijang Rinpoche, zijn Spirituele Gids, besteedde hij vervolgens de volgende achttien jaar in meditatieretraites in de Himalaya’s.

Onderwijzen in het Westen

In 1977 accepteerde hij een uitnodiging om les te geven in het Manjushri Kadampa Meditatie Centrum in Engeland, waar hij gedurende vele jaren leefde om les en leiding te geven aan een steeds groeiende groep discipelen.

Geshe-la is verder gegaan met les te geven over Kadampa Boeddhisme in vele landen in de gehele wereld en heeft een serie opmerkelijke boeken over Boeddhistische gedachte en meditatie geschreven.

Hij heeft drie unieke studieprogramma’s en meer dan 1000 meditatiecentra in de gehele wereld opgezet, gekwalificeerde leraren opgeleid, een gemeenschap van ingewijden doen bloeien en een project gecreëerd om Boeddhistische tempels in elke belangrijke stad in de wereld te bouwen.

Onderwijzen door middel van zijn voorbeeld

In zijn onderwijs benadrukt Geshe Kelsang het belang van meditatie en hoe deze toe te passen in het dagelijks leven, de noodzaak om werkelijk gelukkig te zijn en hoe een goed hart dat anderen wil helpen te cultiveren en hij demonstreert deze kwaliteiten volmaakt in zijn eigen leven.

Deze opmerkelijke leraar inspireert zo veel mensen uit zo veel verschillende landen, omdat hij onderwijs geeft door middel van zijn voorbeeld.

Hij is een nederige monnik toegewijd aan het helpen mensen in de gehele wereld werkelijk geluk in hun hart te vinden.

hier nog wel